sábado, 14 de junio de 2014

NEN JESUS DE PRAGA - ENTREVISTA A JAUME CASTELLS

Fem publica l'entrevista que Jaume Castells a donat al blog de Setmana Santa de Mataró, amb motiu de la nova processó del Nen Jesús de Praga que sortirá demà diumenge 15 de Juny des de el convent de les Caputxines a les 11 del matí.
 
 

Jaume castells ornamentant la imatge del Nen Jesús
Avui parlem amb en Jaume Castells i Nierga. 
En Jaume, com és sabut, és membre fundador de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors i en va ser el primer Confrare Major d'aquesta. Impulsor en els primers moments de la Setmana Santa Mataronina, sempre ha estat vinculat de forma molt activa i darrerament ha posat en marxa una proposta que un dia va fer.

Jaume d'on surt aquesta idea de portar a Mataró una Processó del Nen Jesús de Praga?
Fa temps que a les processons de Mataró molts nens i nenes jugaven al pati de Santa Maria fent veure que portaven un misteri mentre els seus pares preparaven i ornamentaven els Misteris.  
Em va venir al cap poder fer com d'altres ciutats amb les anomenades "processons xiques". En aquest sentit vaig recordar que a la ciutat es feia abans de la Guerra i era una processó organitzada i realitzada per nois i noies.

 
És una tradició que ja existia a Mataró?
Si com he mencionat. Existia un convent Carmelità de Tereses a l'actual plaça de es Tereses i era d'allà on sortia la Processó pel Centre de la ciutat. Aquesta tradició però es va anar perdent i va acabar desapareixent. Ara bé, era molt arrelada i amb alt i baixos al llarg del temps perquè la imatge del Nen Jesús de Praga era molt i molt present a l'entrada de les cases catalanes, com encara en alguna es pot veure avui dia. 
 
I perquè recuperar-la ara? I amb quins objectius?
Mira més que una recuperació és una proposta per a facilitar als menuts del món confrare formació i ser partícips i ser actors d'una processó. Molts dels que ara tiren de les confraries són joves i han crescut en aquest món. Ara aquest tenen fills i filles de 4, 6, 10 anys i aquesta processó és un espai central per als infants i que més bé que fer-ho amb l'Infant Diví.  Ara amb aquesta Processó poden passar de jugar com feien i fan mentre els pares i mares es preparen - i que esperem que continuïn fent-, a ser ells els que l'organitzen, els que assagen i els portants. 
 
És una altra processó que es consolidarà a la ciutat com va ser en el seu dia El Carme, la Inmaculada....
Esperem que sigui així, aquesta és la idea. De fet avui dia tenim processons i actes molt consolidats que sembla que s'hagin fet tota la vida, i de fet no tenen més de 20 anys des que es fan. En relació a la processó del Nen Jesús de Praga té un calendari molt elàstic ja que es celebra en dies diferents a d'altres ciutats espanyoles.  A Praga s'estila la primera setmana de Juny i em volgut que sigui amb aquest calendari. En el nostre cas és un mes abans del Carme, i pot ser l'inici del curs estival dels confrares tant petits com els seus pares i mares.
Segur que tindrà molt bona acollida. Allà ens hi veurem i continuarem treballant plegats. 
Un dels grups de nens fent un assaig .

Fitxa de la Processó:
Diumenge 15 de juny a partir de les 11:00 des del Convent de les Caputxines de Mataró.

No hay comentarios: