viernes, 6 de junio de 2014

PROCESSÓ DEL NEN JESÚS DE PRAGA


La Comissió de Setmana Santa de Mataró, amb la iniciativa y el suport de la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors,  impulsa un nou acte destinat bàsicament per a la catequesi dels mes joves de les confraries de la nostra ciutat: La Processó del Nen Jesús de Praga.
Aquest acte és una processó que tenia un fort arrelament a la ciutat de Mataró -amb alt i baixos al llarg de la història- i que va acaba desapareixent juntament amb el convent carmelità popularment conegut com les “Tereses” i que dóna nom a la plaça on antigament estava situat. Era la processó dedicada al Nen Jesús de Praga, popularment conegut com “el nen de la bola” i que la comunitat carmelitana li tenia una gran singular devoció a l’Infant Diví. També existia una important tradició dins de les llars catalanes, ja que moltes cases a la seva entrada tenien aquesta imatge entronitzada perquè es deia que era una imatge protectora dels infants i tenia certs components miraculosos.
Aquesta processó és doncs un acte nou, participatiu i inclusiu per a tots els infants i joves de les confraries i germandats, per a poder-se celebrar el proper diumenge 15 de juny amb un petit recorregut al voltant del convent de les Caputxines.
La Germandat de Jesús Captiu i Ntra Sra dels Dolors va pensar en aquest acte primer perquè és la recuperació d’una tradició perduda a la ciutat de Mataró i després perquè és un espai per a fer formació i fer que els més infants de les confraries siguin els protagonistes, impulsors i partícips d’aquesta processó. Els infants són un gruix molt important de les confraries i que s’han anat sumant al impuls primerenc dels adults. Així es veu en els actes processionals i de germanor on són una part més que important.
Amb aquest motiu es convoca a les persones i famílies interessades el proper dissabte 7 i el 14 a les 17:30 per a poder preparar l’acte tant per a portadors com a persones del seguici. Més informacó: secregermandat@hotmail.com    i    setmanasantamataro@yahoo.es.
Breu historia de la tradició del Nen Jesús de Praga.
La història de la imatge del Nen Jesús de Praga te origen a l’Espanya del s.XVI quan la duquessa sevillana Maria Manrique de Lara es va casar amb el cavaller Vratislav de Pernstejn a 1.556 i va portar amb ella a Praga una estatueta, d’autor desconegut, d’un nen Jesús d’uns 3 anys d’edat vestit amb roba i aguantant una bola del món. La filla d’aquest matrimoni, Polyxena, va heretar la petita imatge i un cop que va quedar vídua del príncep Lobkowitz, la va regalar al convent de les Carmelites de Praga l’any 1.628.
Ràpidament es va estendre una gran devoció a aquella imatge i la fama de miraculosa va apropar moltíssima gent al convent. La Guerra dels 30 anys que va sacsejar Praga i l’església de Santa Maria de la Victòria, on era la imatge, va ser saquejada i la imatge va desaparèixer.
Una de les centenars de Processó del
Nen Jesús de Praga a la península.
Diu la tradició que amb les penúries de la Guerra el pare Cirilio anava a resar dins de l’església i va escolar una veu suau de lamentacions com si fos d’un nen. Es va dirigir cap al darrera de l’altar i allà va trobar la imatge del Nen Jesús sense mans. Acte seguit diu va escoltar: “tingues compassió amb mi i jo la tindré amb vosaltres”. Amb aquest motiu el pare Cirilio va restituir les mans i va posar a la imatge al seu altar, tornant a incrementar-se la devoció a l’Infant Diví perquè molts devots anaven a demanar intercessió davant les seves necessitats.
Amb els anys aquesta devoció es va estendre a tota Espanya, a Catalunya i també a Amèrica Llatina on hi ha nombrosos santuaris dedicats al Nen Jesús de Praga.
La imatge del Nen Jesús de Praga a Mataró
Detall de la Processó d'Elx.
Recentment a Mataró s’ha adquirit una imatge fidedigna a l’original, de 45 cm d’alçada, però tallada en fusta i provinent del Monasteri del Nen Jesús de Praga i beneïda en la mateixa sagristia pel pare Lancy R. Lewis OCD. La corona de metall daurat i el pas processional són obra dels tallers d’orfebria d’Orovio de la Torre. 

No hay comentarios: