jueves, 21 de abril de 2011

COMENTARIO DE NUESTRA PROCESIÓN " DEL PRENDIMENT " AL " TOT MATARÓ "

Reproducimos un texto del "TOT MATARÓ" con un comentario de nuestra Procesión del "Prendiment"
El Prendiment, massiu com sempre a Les Escaletes
Les obres del Camí Ral obliguen a fer més volta i retarden el moment àlgid
Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluartdilluns, 18 abril 2011
Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluartdilluns, 18 abril 2011
"Habemus Setmana i Santa i de totes totes. Mataró va llevar-se diumenge engalanat pel diumenge de Rams, amb palmes i palmons prop de les parròquies, amb la tradicional Matinal de Saetes escalfant el nervi festiu al migdia i amb la primera gran processó, la del Prendiment, a la tarda i vespre pels carrers del centre. Es tracta d’una processó singular en què s’escenifica la traïció a Jesús de Natzaret amb un espectacle curiós i mig ‘kitsch’ que guanya adeptes any a any a la Plaça de Santa Maria. Es tracta d’un ritual consolidat amb petits moments-tresor. La sortida curosa del pas de la Basílica, com els ‘costaleros’ el deixen sol com van fer els apòstols, la pròpia traïció, els homes de Caifàs. Tarda curiosa, la de Rams a Mataró.
Una saeta completa el quadre i els Armats arriben des de la Plaça Gran per anticipar-se i obrir la desfilada. A partir d’aquí el garbuix processional va Carrer Nou enllà i Riera avall però ja quan encara hi ha moviment a Santa Maria les Escaletes són plenes a vessar. És qüestió de fer temps per un dels moments més esperats de la Setmana Santa local. El Jesús Captiu fa camí vers la Baixada que serà pujada i el Carrer de Sant Joan i la seva placeta també s’omplen.
Gran expectació a les Escaletes
La pujada corrent de les Escaletes és magnètica, enganxa moltíssima gent. Un espectacle físic, folklòric o de fe que congrega centenars de persones. Obren pas els Armats que fan un dels seus quadres més lluïts aprofitant la perspectiva i darrera hi va l’avantsala del Captiu, que per les obres del Camí Ral va haver d’anar a voltar pel Carrer de Colon pel que poc a poc i pujant l’adrenalina va fer pas pel Carrer de Sant Joan fins a plantar-se al peu de les Escaletes. I aquí concentració i tensió, silenci i aplaudiments, els tambors que fixen l’alt ritme al que, corrent, el Jesús Captiu enfila la pujada. És un minutet curt d’esforç i ‘visques’, és la pujada de les Escaletes i és l’adveniment definitiu de la Setmana Santa local". 
Solamente dos aclaraciones: La Procesión "del Prendiment", la organiza la "Germandat de Jesús Captiu i de Ntra. Sra. dels Dolors" y NO son "costaleros". SÍ son "PORTANS".

No hay comentarios: