lunes, 12 de marzo de 2012

UN DIA HISTÒRIC, PRESENTACIÓ DEL NOU PAL·LI DE NTRA. SRA. DELS DOLORS


La Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors va viure el dissabte 10 de març, un dels seus actes més esperats dels programats amb motiu dels seu XXVè aniversari, presentant a la ciutat de Mataró el nou pal·li brodat, obra del gadità Sr. David Calleja, dissenyador i brodador de l'obra.

         L’acte va començar a les 18:30h a la Capella del Roser de la Basílica de Santa Maria, i va comptar amb la presència i participació de l'Il·lustríssim Sr. Joan Mora, Alcalde de Mataró; el Mossèn Segimon García, Rector de les Parròquies de Santa María i Sant Josep i consiliari de la Germandat; el Sr. Joaquim Fernández, primer tinent d’alcalde i regidor de cultura de Mataró; una important representació de regidors dels diferents grups polítics del nostre consistori, així com el sotsinspector de la policia de Mataró, Sr. Leonardo Avila;
 el Sr. Fèlix Feliu en representació de Càritas Interparroquial de Mataró, tots ells com a autoritats destacades.

Així mateix hi va assistir el Sr. David Calleja dissenyador, brodador i assessor artístic de moltíssimes germandats d’Andalusia i el Sr. Jesús Moya, president de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors. A l’acte també hi varen ser els seus homòlegs presidents de Germandats, Confraries i Armats de Mataró que formen la Comissió de Setmana Santa de Mataró. De la mateixa forma hi va haver representants de Germandats de ciutats veïnes i un gran nombre de membres de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors els quals van omplir de gom a gom deixant petit l'Altar del Roser.



           L'acte va donar inici amb unes paraules del Mossèn Segimon, donant la benvinguda a tots els assistents i sentint-se orgullós de la Germandat per haver escollit tan bonic escenari com és la Capella del Roser, joia del barroc català.



           A la seva intervenció va fer referència a varis dels paràgrafs que la Germandat va utilitzar com a invitació a tal acte. El primer va ser el que parlava de la necessitat per part de les Germandats de la ciutat a renovar o adquirir per primera vegada diferents objectes processionals, i en aquest cas, el nou pal·li ja que l'anterior era un de característiques molt senzilles i que s'havia fabricat pels propis confrares de la Germandat. Va elogiar la forma en la qual els confrares de la Germandat havien adquirit amb anterioritat els varals de pal·li de plata, que van anar per subscripció popular dels propis confrares, fent això més valuós pel caire sentimental que per l'econòmic. També va fer esment d'una de les frases en la qual s'indicava que la Germandat que encara i després de 25 anys de la seva fundació manté la mateixa il·lusió i ganes de treballar que en els seus inicis. El rector va comentar que duent a terme iniciatives com la d’estar allà reunits era prova suficient per assegurar-se que la il·lusió encara segueix latent a l’interior de la Germandat. Va finalitzar la seva intervenció animant a continuar treballant amb gran il·lusió a tots el presents.

A continuació, el Sr. Jaume Castells, Director del Comitè del 25è aniversari i fundador de la Germandat, ens va comentar, que el pal·li que érem a punt de descobrir ja tenia la seva petita història. Història que va iniciar amb la presentació a la sala Cabot i Barba on es presentà l'esbós del disseny del pal·li i es va fer signatura del contracte amb el brodador.



Des de Juny del 2011, la Germandat ha realitzat diverses visites al taller de l'artista, essent això un vincle més gran entre la Germandat i el Sr. David Calleja el qual s’involucrà des del primer dia per a la realització del treball.

El Sr. Castells també va recordar als assistents que de la mateixa forma que es van adquirir l'any 2007 els varals de pal·li amb donacions voluntàries, doncs aquest pal·li també s'havia finançat de la mateixa manera, de forma anònima. Va comentar que germans de la Confraria havien pagat un valor per diferents elements que componen el Pal·li, va fer referència a diferents exemples: una família que s'havia fet càrrec de la “bambalina” frontal, una altra del brodat de l'escut central que llueix el sostre de pal·li, diverses famílies havien fet la donació de la quantitat estipulada per la Germandat per l’adquisició dels punyals de plata que acompanyen l'escut de la corporació, també va fer referència a les petites aportacions de persones que econòmicament estan en un moment difícil. Va finalitzar aquest tema comentant les quotes voluntàries que la Germandat ha anat rebent des de fa més de 5 anys.

Parlant sobre el pal·li, va explicar que l'obra que s'anava a presentar es convertiria en un referent a Catalunya, atrevint-se a dir que a causa de les seves característiques artístiques i materials érem a punt de presenciar el millor pal·li que hi ha actualment a Catalunya.

El moment central i més important de la tarda va ser quan el Sr. Jaume Castells va anomenar al Sr. David Calleja, el Sr. Jesús Moya, Mossèn Segimon i al Sr. Joan Mora. Va ser aquest moment quan Sr. Joan Mora i Mossèn Segismon varen tenir l'honor de descobrir el teló per poder contemplar la meravellosa obra d'artesania, on vam poder observar el pal·li de Ntra. Sra. dels Dolors i el nou guió corporatiu que també estrenava aquest dia per l'entitat.



En el moment de la presentació la Germandat havia preparat per a l'ocasió una il·luminació especial que feia ressaltar més l’obra, així mateix i per petició del Sr. David Calleja en aquest mateix moment es podia escoltar la marxa de Processó de Setmana Santa “Mi Amargura” de Víctor Ferrer. Aquest va ser un moment ple d'emoció en el qual tots els assistents van arrencar un llarg i fort aplaudiment.




L’acte continuà amb la participació de l’autor de l'obra, el Sr. David Calleja, que molt emocionat va començar donant les gràcies a Déu per haver-li concedit el poder dedicar-se a aquest treball el qual ja des de molt petit ell desitjava. Va comentar que els seus treballs surten de l'amor que ell té en la Mare de Déu, i que el pal·li que contemplàvem era prova d'això.



 Sr. David ens va fer una petita explicació del que representa un pal·li per a una Germandat, El paso de Ntra. Sra. dels Dolors está lleno de simbología litúrgica, como por ejemplo, los doce varales que sustentan el palio, representando a los doce apóstoles que acompañan a María siendo un avance del Pentecostés Glorioso. Del mismo modo, el palio su simbología, en este caso es el cielo, el cielo de la Madre de Dios y de Mataró. Un cielo negro como el de la noche y el color de la Hermandad”.



A continuació, va explicar que el disseny escollit per a aquest pal·li, ha estat des d’un principi degut a l’advocació de la Verge dels Dolors que té la Germandat. Segons el Sr. Calleja: “Sobre un diseño decimonónico  recuperando el estilo de los palios de finales del siglo XIX, con paños asimétricos y vegetación, hojarascas y tallos en la parte inferior, quedando separada de la crestería por una doble guiadera de donde penden guirnaldas florales en honor de la pureza de María”, entrant en els detalls de la composició del pal·li explicava “la cartela central delantera exterior acoge el corazón con los siete puñales en honor de los Dolores de María, dichos puñales están realizados ex profeso para esta obra”, aquest disseny és també del mateix autor i realització del taller d'orfebreria San Juan de Sevilla. Va continuar dient que: “la cartela trasera recoge un escudo alegórico a la basílica de Santa María, centrados en dos tórtolas y a la llama desprendida de un cirio o vela, rematado con el tintinábulo y las llaves. Las cartelas interiores acogen pinturas de una rosa y azucena, en simbología a la anunciación de María, y a la letanía rosa mística”, contínua el Sr. Calleja “el centro del techo de palio lo llena el escudo corporativo de la Hermandad”, disseny aquest també obra del Sr. David Calleja, essent el primer treball realitzat per la Germandat.



           Fent referència a la tècnica i materials escollits per a la realització de l'obra comentava: “
todos los materiales utilizados son de primera calidad; tanto el terciopelo como los tisús, los hilos utilizados, el briscado, oro liso, peñasquillo, torzales, calabrotes y la profunda decoración de hojillas, lentejuelas, canutillos. Sedas celestes en flores por la Inmaculada Concepción, verdes en hojas por la savia nueva del cristiano y marrón en los tallos por la Cruz del madero de Cristo, sedas rojas por el Santísimo Sacramento y diversos colores para los bordados en seda a mano de la totalidad de los escudos de la Ciudad de Mataró, la advocación del Ntra. Sra. del Carmen y la del Señor Jesús Cautivo, además de decoraciones de perlas blancas circonitas y piedras semi-preciosas para enriquecer sobremanera algunos detalles concretos” realitzant una descripció del treball fet va comentar: “un trabajo realizado de manera solo y exclusivamente manual y artesanal, rematado con flecos de canutillos y cordones y borlas diseñadas igualmente para este trabajo y realizada por la afamada Casa Rodríguez de Sevilla”.



El Sr. David Calleja es va endur una gran ovació en forma d'aplaudiments per part dels més de 150 assistents a l'acte, fet que el va emocionar, tal i com va assegurar posteriorment.


El següent torn de paraula li va pertànyer al nostre President, el Sr. Jesús Moya, el qual va tenir les seves primeres paraules d'agraïment per la presència a aquest acte a tots els assistents però especialment el poder comptar amb la presència de Sr. Joan Mora Alcalde, i del Mossèn Segismon, consiliari de la Germandat. També va destacar de la importància d'aquesta presentació de comptar amb la presència gens fàcil de l'autor per apropar l'obra un miqueta més a cadascun de nosaltres. Va aprofitar aquest moment per agrair d'una forma molt especial a tots els germans que formen part de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors, l'esforç realitzat per cadascun d'ells treballant dia a dia per la Germandat, i que per ells havia estat possible que els seus representants de la “Junta de Govern”, poguessin començar projectes com l'adquisició d’aquest nou pal·li.



Pal·li que enriqueix el Patrimoni artístic de la Germandat, però també alhora vol enriquir el Patrimoni artístic i cultural de la Ciutat i de la Basílica de Santa María ja que una peça com la que s'estava presentant en aquest moment va fer menció que perduraria per molts anys i així acabaria formant part de la Ciutat.

En les seves paraules va donar les gracies per la il·lusió i l'honradesa, amb el qual els membres de la Germandat es prenien cada repte que se'ls proposa i augurava que si Déu vol segur podrem tenir moltes més tardes com aquesta.

Fent esment a l'artista, va comentar “que quan va començar al món confrare no sabia el perquè de la importància de nomenar a cada estri que s'utilitza als Trons o el nom del seu artista. Ja fos tallista, orfebre o brodador. Però que en els últims anys i havent tingut la sort de conèixer alguns d'ells, t'adones que cada artista deixa una mica de si en cada treball realitzat, i el Sr. Calleja no solament deixa una excepcional obra que tot podran veure i gaudir cada Divendres Sant en la Processó General, sinó que el Sr. Calleja amb els seus consells ha aconseguit revolucionar i donar ànims a una Germandat de Mataró, la nostra. Mai ens oblidarem de tu David, sempre que mirem aquest pal·li ens recordarà al teu gran cor i la gran persona que ets”.





La cloenda de l'acte de presentació la va fer el Sr. Joan Mora, Alcalde de la Ciutat, recordant a tots els presents que aquest acte li tenia una mica d'afecte personal. Primer perquè va ser-hi a la presentació del disseny en la nau de Cabot i Barba, el primer acte que va assistir després  d’haver estat envestit com a Alcalde de Mataró, i segon perquè el Sr. David Calleja a part de ser un gran professional en el seu treball, se li nota amb les seves paraules i explicacions que li posa amor i sentiments a totes les feines que ell pugui fer.


Va felicitar primer al brodador i després a la Germandat per la confecció i l'adquisició d'aquest meravellós pal·li. Fent-se ressò de les paraules del Sr. Jaume Castells, que deia que aquest és el millor pal·li de tota Catalunya sense cap dubte, va animar a tots a treballar en aquesta línia d’ambició però amb seny, i amb intenció de superació. La frase cap a la Germandat va ser: "heu fet història". Una història que es va consolidant mica en mica. Va proposar a tots els representants de la Comissió de Setmana Santa de Mataró que hi estaven presents, a treballar per fer de la nostra Setmana Santa un referent a Catalunya, al mateix temps va animar a tots els responsables polítics a treballar junts per trobar marcs de col·laboració amb la Comissió, i traslladant l'èxit de la Setmana Santa, en una riquesa cultural i de tradició a la ciutat i perquè no, en una eina de reclam turístic i econòmic de Mataró.


Una vegada finalitzat l'acte de Presentació, la Germandat va convidar a tots els presents a un refrigeri preparat a l’Hort del Rector per poder agafar energies. Ja que la tarda-nit no havia fet res més que començar.


A les 20:00h i dins de la missa vespertina, que se celebra cada setmana a Santa Maria, es va fer la benedicció del nou guió corporatiu que acompanyarà sempre a la Germandat a tots els actes al que aquesta sigui present, i la benedicció del nou pal·li de Ntra. dels Dolors de Mataró, celebració que va ser acompanyada pel Sr. Joan Mora i el Sr. Joaquim Fernández com a representants polítics de la nostra ciutat; el Sr. David Calleja, creador de l’obra; el Sr. Jesús Moya i el Sr. Jaume Castells, President de la Germandat i Director del Comitè del XXVè aniversari, respectivament.



Un cop celebrada la missa, i després d’una breu pausa, es va iniciar el concert de música sacra: Itinerari de la Setmana Santa, organitzat per la Basílica de Santa Maria i promogut per la nostra Germandat. El concert, que va començar a les 21:30h feia un recorregut de Diumenge de Rams a Diumenge de Pasqua de la ma de la Capella de Música Santa Maria de Mollet i l’Orquestra de Cambra Miquel Casas i Bell, dirigit per Pelegrí Bernial i Castells.



El programa del concert era el següent: Diumenge de Rams: Introducció del Mesies (Häendel) i Pueri hebreorum (cant gregorià); Dijous Sant: Ubi caritas et amor (cant gregorià), Ave verum corpus (Mozart) i Oh testa lacerada (Bach); Divendres Sant: La corona de roses (Tchaikovsky), El camí del calvari (Stainer) i Crucifixus (Vivaldi); Diumenge de Pasqua: Seqüència de Pasqua (cant gregorià), Regina coeli (Pérez Moya), Sicut servus salm 41 (Pierluigi) i Glòria a Déu de “El pessebre” (Pau Casals).

No hay comentarios: