martes, 22 de octubre de 2013

LA SAGRADA FAMILIA QUEDA PETITA

La imatge de Jesús Captiu a l'interior de la Sagrada Família.
El món confrare barceloní es mostra conjunt i amb molta força viva a la Sagrada Família

Ahir va ser un dia per a recordar en el món confrare català i en especial de Barcelona. Més de 4.500 confrares de 70 confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona es van concentrar en el Temple Expiatori de la Sagrada Família per a celebrar una Eucaristia presidida pel Cardenal Mn. Lluís Martínez Sistach i co-presidida pels consiliaris de les confraries i germandats, i del bisbe Mn. Sebastía Taltavull.
L'Alcalde de Mataró amb el regidor de participació i el
Confrare Major  i capatassos de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors.
És el primer cop que totes les confraries que formen part del Consell General de Hermandades y Cofradías de Barcelona es reunien de forma conjunta en una basílica i ho feien en un escenari idíl·lic i sublim com és el Temple de la Sagrada Família, obra del reusenc Antoni Gaudí.  Un Escenari que es va quedar petit i que va deixar fora a nombrosos confrares que es van concentrar als voltants del Temple, però que també van poder gaudir de la cerimònia i del ambient de respecte, solidaritat i celebració que es respira a la tarda de diumenge als voltants i a l’interior de la Basílica.
La Comissió de Mataró va participar a l’acte amb la contribució de 835 persones que van sortir en nombrosos autobusos de la capital del Maresme i pertanyents a les confraries, germandats i Armats, però sobretot va donar un petit accent de la Setmana Santa mataronina amb la participació del pas de Jesús Captiu i l’acompanyament musical de la Banda de Tambores y Cornetas de la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra de la Esperanza. També a la porta del Naixement hi havia una carpa on s’informava als presents de la Setmana Santa mataronina que aquest anys ha estat declarada patrimoni cultural.  L’acta a més, també va comptar amb la presència de l’exm. Sr. Joan Mora, Alcalde de Mataró i el regidor de participació Sr. Joaquím Fernàndez. 
Moment de la intervenció d'un membre de la Comissió de Setmana de Mataró a l'acte.

Intervenció de Msn. Martínez Sistach a les Confraries durant la Paraula.
L’acte va començar amb la rebuda per part del Cardenal al pas de la Mare de Déu de la Mercè i del pas de Jesús Captiu a la porta de la Nativitat.  Tots els confrares van rebre els misteris sota una pluja d’aplaudiments al moment que es donava per iniciada l’Eucaristia, després de l’emotiva i agraïda intervenció del president del Consejo General de Hermandades y Cofradías,  el Sr. Manuel Zamora.
L’Eucaristia va estar amenitzada per l’orgue de la Basílica i sis cors rociers que van anar intervenint en diferents moments d’una celebració que va comptar amb intervencions de confrares de totes les confraries.
El Presbiteri va comptar amb els 70 estendards i escuts de totes les confraries congregades i també amb la presència dels nombrosos preveres que van co-presidir l’acte. Per part de Mataró va assistir-hi el Vicari Episcopal Mn. Segimon Garcia i els consiliaris de la Comissió de Setmana Santa Mn. Vicenç Mira i Mn. Sergi Notó.
Més de 4500 confrares van omplir la Sagrada Família.
Acabada l’Eucaristia a la nau central de la Basílica sota la llum tènue i brillant al mateix temps dels centenars de vitralls del Temple es va escenificar una retrobada de Jesús Captiu amb la seva mare, un moment simbòlic i d’alta càrrega emotiva que emulà un moment de la trobada de la mare i el fill durant la Passió. Un sonor aplaudiment va omplir tots els forats i columnes mentre sonava de fons a la porta de la nativitat la música confrare de la banda de Tambors i Cornetes.
Acte seguit els dos misteris i el seguit van anar cap a la porta del Naixement on va cloure l’acte sota les mirades de centenars de persones agrupades als carrers per a mirar aquest moment de clausura de l’acte.
La imatge de la Mare de Déu de la Mercè a l'acte.
L’acte d’ahir va ser una demostració que l’anomenada Pietat Popular és un moviment molt viu, present, molt organitzat dins la demarcació de l’Arquebisbat de Barcelona; però també va quedar palès que són un moviment alegre, entregat i que són un altra component important de l’Església. Les confraries, germandats i congregacions varen rebre una dedicació especial per part del Papa Francesc al mes de maig a la plaça de Sant Pere on els va aconsellar viure amb felicitat la fe, continuant amb aquesta fórmula de nova evangelització que fan les confraries i a continuar amb la seva feina en el món de l’ajuda mútua i la solidaritat.
L'acte també va comptar amb una presència considerable de confrares de Reus amb els que hi estrets vincles per part de les confraries barcelonines.

                             LLum i colors del Temple.

Estendarts de les confraries.

La Mare de Déu de la Mercè a la nau Central de la Sagrada Família.

Mn. Vicenç Mira donant la comunió.

La Banda de TT y CC. de la Hdad. Ntro. P. Jesús Nazareno y Ntra. Sra. de la Esperanza.