sábado, 26 de noviembre de 2016

Benedicció Sant Crist de la Misericòrdia





Avui a la tarda ha estat beneït el Sant Crist de la Misericòrdia a la Basílica de Santa Maria de Mataró.

La cerimònia ha estat presidida per Mn. Segimon Garcia, Vicari Episcopal i rector de la Basílica.

L'acte s'ha iniciat a la capella de la Mare de Déu del Dolors des d'on els feligresos assistents han anat en processó fins a la capella on es podrà venerar el nou Sant Crist. Dita capella és l'antiga capella del baptisteri, lloc on en l'actualitat si exposa l'antiga lauda sepulcral Paleocristiana trobada en les excavacions de la necròpolis de Santa Maria. 

Un cop arribats a la capella s'ha procedit a llegir unes lectures i a fer un breu parlament per part de Mn. Segimon.

Un cop beneïda la nova imatge els fidels han pogut venerar-la individualment.



El Senyor Jaume Castells fent una lectura



Feligresos assistents a la cerimònia


Moment de la benedicció



Sant Crist de la Misericòrdia junt amb la lauda sepulcral testimoni 
de l'antigó del cristianisme a la nostra ciutat



La visió de l'escultor


El Crist de la Misericòrdia representa la iconografia de Crist crucificat just en el moment de la seva mort. Un record pe a la Basílica de Santa Maria de Mataró que ha estat Porta Santa en l'any de la Misericòrdia celebrat durant el 2016.

L'obra és una creació de l'escultor lleonès establert a Sevilla Pablo Lanchares, i ha estat realitzat amb fusta de cedre amb una mida menor del natural, mesurant de peus a cap 120 cm i amb la creu 270 cm, a més d'haver estat estucat i policromada a oli amb l'aplicació d'una tècnica clàssica del poliment.

El Crist es representa en el precís moment en què mor, mostrant així un llanguiment absolut en tot el seu cos desplomat sobre la creu. Clavat pels canells, les mans al seu torn es fan partícips d'aquesta relaxació, eliminant qualsevol tipus de tensió sobre l'anatomia. Tanmateix, les cames es despengen creuades, girant lentament el maluc vers el seu costat esquerre.

Aquesta relaxació desenvolupada en tot el seu cos, es torna dolçor en arribar al rostre que presenta una harmonia allunyada de qualsevol rastre de patiment.

Vencent la mort, el gest de la seva faç sublima el patiment i els seus ulls tancats sembla que tinguin encara certa comunicació i transmeten la presència d'una mirada a la qual ens podem apropar.

No hay comentarios: