viernes, 12 de abril de 2019

Stabat Mater





STABAT MATER DOLOROSA,
IUXTA CRUCEM LACRIMOSA
DUM PENDEBAT FILIUS.

L'Stabat Mater és una seqüència gregoriana llatina utilitzada dins l'església catòlica del segle XIII dedicada a Maria i atribuïda a Jacopone de Todi. El seu nom és l'abreviació del primer vers del poema, Stabat mater dolorosa («Estava la mare dolorosa»). El tema de l'himne, un dels poemes conservats més impactants de la literatura llatina medieval, és una meditació sobre el patiment de Maria, mare de Jesús, durant la crucifixió.

El text, que es basa en la profecia de Simeó -que entra al temple en la circumcisió de Jesús (Lluc, 2,35)- esdevé una invitació, d'una gran intensitat, èpica i lírica a la vegada, a compartir el sofriment de la Mare de Déu (que a la vegada comparteix el de Jesús), que el poeta expressa de forma magistral. El seu missatge més profund vol ser el lligam emocional que neix a la Mare de Déu i a tots els cristians per la mort de Crist.

Emulant el dolor de Maria la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors fa la seva estació de penitència amb la processó "Maria al peu de la Creu".

El traçat costerut del seu recorregut vol fer-nos recordar el camí que seguí el seu Fill i que el portà al cim del Gòlgota on fou crucificat. Maria el seguí en el seu dolorós camí, fent seu aquell dolor i acompanyant-lo sense defallir.

Els portants del Tron de Maria al peu de la Creu volen ser els peus d'aquesta mare que segueix al fill i que el seu esforç ens porti al seu destí. Amb pas ferm i constant portaran a la Mare amb l'elegància i saber fer d'una gran dama.

Els penitents i acompanyants faran costat a aquella Mare que pateix pel seu Fill i a aquell Fill que s'ofereix lliurement al sacrifici per a la nostra salvació.

Plegats voldrem amb aquest acte fer-li sentir que no està sola, que tal com Ella acompanyà al seu Fill nosaltres li fem costat en el seu Dolor.

No hay comentarios: