lunes, 30 de enero de 2012

NOTA DE LA PRESENTACIÓ DEL XXVè ANIVERSARI


Excepcional acte de presentació del programa d'actes del XXVè Aniversari fundacional de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors.

L'esdeveniment, que va comptar amb la presència i participació del Sr. Joan Mora, Alcalde de la Ciutat; Sr. Josep Ibern, President de la Fundació Obra Social Caixa Laietana; Mn. Segimón Garcia, Rector de Santa Maria i Sant Josep i consiliari de la Germandat; Sr. Jaume Castells, Germà Fundador i Director del Comitè organitzador del XXVè aniversari; i Sr. Jesús Moya, President de la Germandat. L'acte va complir notablement amb l'objectiu inicialment marcat pels organitzadors.


A l'acte també van assistir personalitats com el Sr. Manuel Zamora, President del Consell General de Germandats i Confraries de l'Arxidiòcesi de Barcelona; Mn. Vicenç Mira, consiliari de la Comissió de Setmana Santa de Mataró i els presidents/es de totes les Confraries, Germandats i Armats de Mataró que formen la Comissió de Setmana Santa. També va assistir a l'acte Eli Mendoza, Presidenta de la Coordinadora de Joves Confrares de Barcelona i el Sr. Fèlix Feliu en representació de Càritas Interparroquial de Mataró.

L'acte es va iniciar amb la visualització d'un vídeo narrat pel Sr. Joan Pera, actor de la ciutat, i elaborat pel comitè organitzador en el qual es va poder veure un breu resum de la devoció i tradició servita que atresora a la ciutat de Mataró, posant èmfasi en la primera data de la història de la Germandat que fou el 28 de març de 1987. Tal dia com aquell, al convent de les Caputxines de Mataró, es va beneir la Sagrada Imatge de Ntra. Sra. dels Dolors, donant als inicis aquest nom a la Germandat. També es van poder veure imatges de les diferents Processons que organitza i participa la Germandat.

Una vegada finalitzada la reproducció del vídeo, van pujar a la taula presidencial de la sala d'actes el Sr. Joan Mora, Sr. Josep Ibern, Mn. Segimon García, Sr. Jaume Castells i Sr. Jesús Moya. 


La primera intervenció va ser a càrrec del Sr. Josep Ibern, el qual va sorprendre a tots els assistents narrant les seves experiències viscudes com a confrare a la veïna ciutat de Sant Andreu de Llavaneres, havent estat portant del Sant Crist. Un cop acabat, va agrair a la Germandat per haver escollit la sala d'actes de l'entitat que ell presideix com a enclavament per realitzar un acte de tanta importància per al món confrare de la Ciutat i pel ben cultural de la mateixa, enaltint la feina que ell com a públic pot veure any rere any als carrers de Mataró en Setmana Santa.


A continuació, el President de la Germandat, Sr. Jesús Moya, va comentar que “aquest serà un any de celebració, tant per a la Germandat com per a la ciutat” i va agrair a Caixa Laietana l'haver permès fer allí la presentació, obrint la sala a tots els ciutadans, en un lloc que ha albergat històricament esdeveniments molt importants com era aquest. També va fer una reflexió dels inicis de les Germandats i Confraries fa ja 25 anys, dient: “va ser el poble, els ciutadans de Mataró els que van voler i van necessitar de la fundació de Germandats, malgrat que als inicis, els poders eclesiàstics i una part de la ciutadania ho veien com una pràctica caduca. En canvi, avui dia es pot veure com les Germandats, i en concret la nostra, gaudeixen d'una molt bona salut ajudant a enriquir la diversitat cultural de la nostra ciutat i sent activa en molts dels diferents esdeveniments culturals que es realitzen a Mataró”. El Sr. Moya va informar de la decisió de la Junta de Govern de crear un comitè per gestionar i organitzar tots els actes programats per a la celebració de l'aniversari, que tindran lloc al llarg d'aquest any que s'inicia el proper mes de març. Ens va informar que el Sr. Jaume Castells, Germà i fundador de la Germandat, va ser triat per unanimitat com a Director del Comitè Organitzador.


I per finalitzar, ens va emplaçar a seguir treballant per mantenir un estil de Germandat, el qual, ja des dels inicis fa ara 25 anys, els fundadors van deixar molt definits, identificant-nos com una Germandat activa, seriosa i treballadora que tots els dirigents fins al dia d'avui han sabut mantenir.

El Sr. Jesús Moya va donar la paraula al Sr. Jaume Castells, que com a Director del Comitè Organitzador va començar realitzant un breu però concís repàs a totes aquelles vivències ocorregudes i viscudes per la Germandat en aquests vint-i-cinc anys que celebren.

En primer lloc, el Sr, Castells, va realitzar un petit incís sobre la devoció mataronina cap a la Verge dels Dolors que es remuntava a temps immemorables. El seu repàs va ser des de la fundació de la Congregació Servita a l'any 1693 passant pels alts i baixos d'aquesta entitat fins a arribar a la seva última caiguda que data de l'any 1968 amb la prohibició de les processons a Mataró.

El Sr. Castells va continuar disgregant petites anècdotes i vivències pròpies d'aquell moment, com podien ser les processons a Llavaneres, fins que, al 1986, van decidir recuperar les processons a la ciutat de Mataró. I fou llavors quan va explicar que una vegada posat en contacte amb gent que havia sortit amb el misteri de l'Oració a l'Hort i amb la imatge del Sant Crist, va explicar textualment que “els comunico, als organitzadors, la meva intenció de crear una Germandat sota l’advocació de Ntra. Sra. dels Dolors”. Aquest va ser l'inici de la Germandat, i a partir d'aquests moments es va començar a treballar en l'adquisició de la imatge de talla d'un escultor de Màlaga, que el 28 de març de 1987 va ser beneïda i va participar ja en la processó del Divendres Sant d'aquell any. Després, amb l'explicació d'aquests primers anys, el Sr. Castells va insistir molt a homenatjar al Sr. Baldomer Aymà, persona que cedia les seves instal·lacions en aquests anys inicials per poder preparar i sortir en processó des del seu garatge ja que cap espai religiós ho permetia.

Va recordar als assistents que la Germandat surt en tres processons durant Setmana Santa. En primer lloc, el denominat, antigament, Divendres de Dolors; festivitat servita de Maria al peu de la Creu. En segon lloc, el Diumenge de Rams amb la imatge de Jesús Captiu i realitzant l’escenificació del Prendiment. Per últim, el Divendres Sant a la processó general organitzada per la Comissió de Setmana Santa. Posteriorment, va explicar com va ser l’adquisició de les imatges de Jesús Captiu, i de la Mare de Déu del Carme, la qual surt pels carrers de Mataró en processó marinera amb motiu de la seva Festivitat al mes de juliol.


A través de la premsa, es confirma que la processó del Diumenge de Rams està considerada com una de les millors processons de Catalunya i va remarcar la quantitat de persones que s'amunteguen amb gran devoció dins el petit, empedrat i empinat carreró del centre de Mataró com és la Baixada de les Escaletas.

Finalitza el seu relat històric amb les següents paraules: “I sense adonar-nos, hem arribat a 25 anys de vida. Vida intensa i confrare”. Això va donar motiu a l'explicació posterior, de com el passat 7 d'Octubre a la Sala de Juntes de la Capella dels Dolors de Mataró es va formar el Comitè que ell mateix presideix.

Arribat aquest moment, el Sr. Castells inicia un llistat d'alguns dels actes o celebracions més importants que el Comitè ha preparat. Un calendar parcial, ja que va comentar que serà un any replet d'actes líturgics, lúdics i institucionals. Aquests actes que es van presentar són els que la Germandat considera indispensables per a qualsevol confrare de la ciutat a causa de la seva importància i rellevància dins de la ciutat de Mataró

En primer lloc, es va realitzar la presentació del logotip que lluirà la Germandat en aquest any de celebracions, i a continuació, passà a enumerar els actes.

Dissabte, 10 de Març a les 19 hr en la Basílica de St. María.
Presentació del nou pal·li de Ntra. Sra. dels Dolors a la ciutat. Amb la presència del brodador David Calleja que es desplaçarà des del Port de Santa María (Cadis), que ens tornarà a delectar amb les seves explicacions sobre el brodat i disseny del pal·li, així com del nou escut creat per ell mateix. Una vegada finalitzat l’acte es podrà observar el treball del brodat ja que el pal·li es mantindrà exposat perquè la ciutat de Mataró pugui gaudir d'aquest nou patrimoni.

Dissabte, 10 de Març a les 20h a la Basílica de St. María.
Missa Benedicció del nou pal·li. Presidida pel Mn. Segimón García

Dissabte, 10 de Març a les 21,30h en la Basílica de St. María.
Concert extraordinari de l'orquestra de cambra Miquel Casa i la Capella de Música de Santa María de Mollet del Vallés sota l'adreça de Pelegrí Bernial i Castells, faran un recorregut musical per la passió de Jesús, interpretant peces que van des del cant gregorià a Bach, passant per Mozart fins a Txaikovski, Miserachas, Pérez Moya o Pau Casals. Tot lligat pel declarant de versos del gran Josep Mª Segarra.

Dissabte, 28 d'Abril a les 18,30h en la Casa Germandat (Av. Perú, 13)
Inauguració del Museu de la Germandat, on en una sala s'instal·larà l'exposició permanent de tot el patrimoni que la Germandat processiona per Setmana Santa.

Dissabte, 28 d'Abril a les 21,30h
Sopar commemoratiu del XXVè Aniversari.

Diumenge, 27 de Maig a les 12h al Convent de les Caputxines
Missa i ofrena floral a Ntra. Sra. dels Dolors. La Germandat i la Titular de la mateixa tornaran al convent el qual fa 25 anys va rebre la benedicció de mossèn Julià Aloy (QEPD).

Divendres, 27 de Juliol a les 10h a la Basílica de Santa María
Missa de les Santes Patrones de la ciutat. La Germandat participarà activament en la celebració i organització de la mateixa.

Diumenge, 9 de Setembre a les 18h a la Capella dels Dolors
Presentació del llibre dels 25 anys d’història de la Germandat FE.CULTURA.ART. Llibre presentat pel seu autor-historiador de Mataró el Sr. Xavier Alarcón i Campdepadrós.
Presentació de la marxa processional, realitzada pel compositor mataroní Xandri Montasell i Bachs
Presentació del cartell commemoratiu de la processó extraordinària.

Dissabte, 15 de Setembre a les 18h des de Santa Maria
Processó extraordinària de Ntra. Sra. dels Dolors. Processó que sortirà de Santa Maria i discorrerà pel centre de la ciutat amb motiu del XXVè aniversari de la Germandat i de la seva Titular.

Diumenge, 23 de Setembre a les 12h des de Santa Maria
Missa solemne d'acció de gràcies. Es realitzarà a l'altar major de la Basílica de Santa María i celebrada pel cardenal. La missa en acció de gràcies per l'efemèride del 25è aniversari fundacional. Durant tot el dia la Verge dels Dolors estarà exposada en besamans per rebre la gratitud i devoció dels seus fills.

Dissabte, 8 de Desembre a les 10:30h des de la Basílica de la Mercè de Barcelona
Processó de l’Immaculada. Vot del Poble. El Consell General de Germandats i Confraries de l'arxidiòcesi de Barcelona, ha tingut a bé que la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors per motiu del seu XXVè aniversari fundacional sigui l'organitzadora i portadora de la Verge de la Immaculada pels carrers de Barcelona.


Després de la presentació dels actes, va prendre la paraula Mn. Segimón i va comentar que després de més de 40 anys exercint com a rector, era la primera vegada que li destinaven a una Església amb una Germandat, i a més a més, tenint el càrrec de Consiliari. Durant els només tres anys que porta a la Parròquia de Sant Josep de Mataró, ja havia pogut adonar-se del bon fer de les Confraries i de l'importantíssim paper catequètic-artístic que es realitza cada Setmana Santa als carrers de la ciutat. Mn. Segimón expressava que en pocs mesos ha pogut conèixer profundament la vida i la funció de la Germandat dins de l'Església, i va convidar i animar a continuar sent gent seriosa, treballadora i cristiana.

L'última intervenció va ser la del Sr. Joan Mora, Alcalde de la Ciutat, en la qual es va sumar a tot l'exposat pels membres que l’acompanyaven a la taula, i afegint que la Ciutat de Mataró està en deute amb totes les Germandats i Confraries per haver tingut la paciència i la il·lusió de creure i fer créixer una realitat cultural i tan important per a la ciutat de Mataró. Fent esment a la mitjana d'edat, relativament molt jove que omplia la sala d'actes, va comentar el bon paper que fan les Germandats, no solament en tot el que s'havia citat amb anterioritat, sinó incloent el paper social i de valors que s'inculquen des d'aquest tipus d'entitats, valors bàsics que no s'han de perdre: d'unitat, de solidaritat, sentir-se germans, de família com la qual és la Germandat. També ens va delectar amb un breu repàs a la seva època confrare a la veïna terra de Camprodon. Ens revelava els seus records dels dies importants de la Setmana Santa viscuts des de la serietat, respecte i reflexió amb que s'estava sota el pas. Va finalitzar felicitant a la Germandat pel treball efectuat durant aquests 25 anys i va animar a seguir escrivint més anys d'història pel ben soci/cultural de la ciutat, amb els seus desitjos de passar un any i aniversari carregats d'actes i de celebracions. Així doncs, ens va emplaçar en tant que sigui possible a tornar-nos a veure i va donar per finalitzat l'acte de presentació del XXVè Aniversari de la Germandat de Jesús Captiu i Ntra. Sra. dels Dolors.

No hay comentarios: