lunes, 21 de marzo de 2016

Processó del Prendiment

Un diumenge especial a Mataró


Centenars de persones gaudeixen un any més de la processó de Diumenge de Rams a la capital del Maresme





Durant el passat diumenge va tenir lloc a Mataró la tradicional i multitudinària “Processó del Prendiment”. Organitzada per la Germandat de Jesús Captiu i Nostra Senyora del Dolors i la col·laboració dels Armats de Mataró, una vegada més va ser tot un èxit i molts mataronins van sortir al carrer per gaudir d’aquesta processó i encoratjar als portants. Tot i que a primera hora del matí semblava que la pluja podria esgarriar tot l’esforç i treball de tants mesos, el sol va anar apareixent al llarg del dia fins a poder ser un dels principals testimonis d’aquest espectacle ple de passió i emocions. Amb una comitiva de més d’un centenar de participants, cal destacar la quantitat de nens i nenes somrients i disciplinats que formaven part activa d’aquest esdeveniment. La processó va anar en tot moment acompanyada per la pròpia banda de música de la germandat.

Tarda intensa

Pocs minuts abans de les 18:00 h, dins de la Basílica de Santa Maria de Mataró, s’iniciava la pregària que donava el toc de sortida d’una de les processons més esperades. En acabar, va tenir lloc a la plaça de Santa Maria l’escenificació del prendiment on, al mig d’una plaça plena de gom a gom, els membres de la germandat i dels armats van posar en escena com Jesús va ser traït i pres per part del poble jueu. Mitja hora després, el misteri de Jesús Captiu iniciava la processó pel carrers del centre de Mataró que duraria gairebé cinc hores. Durant el trajecte hi va haver moments de força patiment, com per exemple quan les forces comencen a fallar i els portants tiren de casta i d’orgull per arribar fins al final; però també es van viure moments emotius, com quan enmig de la processó se sentien crits d’ànim o algun cant al protagonista principal de la processó. Però el moment més especial va ser quan els portants van aconseguir fer corrents una pujada d’uns 80 metres situada cap al final del trajecte, que és conegut com “la pujada de les escaletes”. Aquest és el moment més esperat i on, segons abans, regnava un ambient de silenci i de calma tensa ja que és un moment delicat i emocionant. Durant la pujada el públic assistent no deixa d’aplaudir i d’animar, i un cop arriben a dalt, tot són abraçades, plors d’alegria, esgotament físic, somriures i sentiment d’orgull de pertànyer a aquesta confraria mataronina.

Després d’aquesta gran fita, i amb les poques forces que ja anaven quedant, la processó es va dirigir cap a la Basílica de Santa Maria on donarien per acabada, cap a les 23:15h, la tant esperada Processó del Prendiment.    








Carles Ballbé
Periodista en pràctiques de l'Església de Barcelona  
















No hay comentarios: