lunes, 1 de julio de 2019

Carme 2019




Un any més arriba la processó de la Mare de Déu del Carme, la processó marinera de Mataró.


La Mare de Déu del Carme és la patrona de moltes poblacions del litoral mediterrani. Anualment se celebren festivitats, molt sovint amb processons marineres. En aquestes, hi ha embarcacions de tota classe que s'arrenglen darrere la barca principal. Aquesta porta mar endins la imatge de la Mare de Déu del Carme. Arribat a un punt de la processó, totes les barques fan sonar reiteradament les sirenes en homenatge a la verge.

A la majoria de les processons marineres es fa una ofrena floral, llençant rams a l’aigua, en memòria de tots aquells que varen trobar la mort a la mar. De tornada a port, la imatge de la verge és portada al davant d'una processó. Els portadors canten la Salve marinera quan la imatge es torna al seu altar de l'església.

Al segle XVIII la festa de la Mare de Déu del Carme va començar a ser celebrada pels integrants de la marina catalana gràcies a la difusió d'una llegenda que explica com l'escapulari carmelità va salvar un vaixell que es trobava a la deriva enmig d’un ferotge huracà. A la costa catalana, fou l’almirall mallorquí Antoni Barceló Pont de la Terra qui, en promocionar la festivitat entre els seus mariners, va popularitzar la devoció per la Mare de Déu del Carme o Stella Maris. 





Aquest any es recupera la diada de diumenge i la data escollida serà el 14 de juliol.

Els assajos seran els dies 3, 8 i 10 de juliol a 2/4 de 9 de la tarda i el dia 6 de juliol a les 7 de la tarda. Tots ells es faran a l'hort del rector de la Basílica de Santa Maria.

El dia 14 a les 6 de la tarda a l'ermita de Sant Simó es farà una breu pregaria i després de la Salve Marinera, interpretada pel cor "Rociero"  de "la Hermandad Divina Pastora", donarà inici la processó.


La Imatge serà traslladada a pes d'espatlles fins a la Platja de Sant Simó on l'estarà esperant l'embarcació Montserrat que la portarà fins al port de Mataró. Un cop allí i reubicada al seu tro serà retornada en processó, pel passeig marítim, fins a l'ermita marinera.




L'Agrupació Musical Captiu-Dolors acompanyarà la comitiva amb les melodies processionals del seu ampli repertori.


No hay comentarios: